5 فیلم وسترن درخشان که با گذر زمان ارزشمندتر شدهاند
چه در سینما به طور خاص و چه در جهان هنر به طور عام، آثاری که بتوانند آزمون زمان را تحمل کنند و با نسل های مختلف ارتباط برقرار کنند و همچنان سرحال به نظر برسند، مهم تلقی می شوند. چنین آثاری قطعا به کتاب های تاریخ هنر راه پیدا کرده و به جاودانگی خواهند رفت. اما برخی از آثار هستند که در زمان خود آنطور که باید مورد حمایت قرار نمی گیرند و کمتر از ارزش واقعی خود مورد تحسین قرار می گیرند. زمان میبرد تا مورخان و منتقدان هنر آنها را کشف کنند و در راس آنها قرار دهند. اگر سری به کتاب های تاریخ سینما بزنید متوجه می شوید که برخی از بهترین آثار تاریخ سینما از این دست فیلم ها هستند. در این فهرست به سراغ ژانر وسترن رفته ایم و 15 فیلمی که چنین ویژگی هایی دارند و به مرور زمان بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند را بررسی کرده ایم.
اگر به کتاب های تاریخ سینما نگاهی بیندازید، متوجه می شوید که حتی فیلم هایی مانند «همشهری کین» به کارگردانی آرسن ولز و «سرگیجه» آلفرد هیچکاک در زمان خود به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفتند. اما گذشت زمان ثابت کرد که این دو فیلم جزو بهترین های تاریخ سینما هستند و تا به امروز در اکثر نظرسنجی های معتبر بهترین آثار تاریخ سینما در صدر قرار دارند. طبیعی است که فیلمی در زمان اکران اول مورد تمجید قرار نگیرد و در زمان دیگری در مرکز توجه قرار گیرد. ویژگی آثار هنری اصیل این است که همیشه بحث را شروع می کنند و مورد مناقشه قرار می گیرند. اما سینما در نهایت یک هنر نوپا و جوان است. علاوه بر این باید با مخاطب عام ارتباط برقرار کند و همین دو عامل شرایط آن را با هنرهای دیگر متفاوت کرده است.
هنر هفتم بر خلاف سایر هنرها تنها حدود 130 سال قدمت دارد. همین عمر کوتاه باعث شده آثار معروف او (البته به معنای قدیمی ها) تنها با چند نسل ارتباط برقرار کند. این موضوع شرایط سینما را با هنری مانند نقاشی متفاوت می کند، مثلا قرن هاست که آثار دوره رنسانس مطرح بوده است. به همین دلیل برخی از آثار سینمایی که در طول زمان بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند با تأثیر در گسترش دستور زبان سینما ارزش خود را در تاریخ سینما پیدا کرده اند. معلوم نیست چنین فیلم هایی پس از قرن ها زنده بمانند و مانند امروز در مرکز توجه قرار گیرند. این در حالی است که قرن هاست چنین نگاهی به آثار بزرگ نقاشی وجود نداشته است و کمتر آثاری هستند که امروزه نیز صرفاً به دلیل تأثیر در روند ترسیم الگو مورد بحث قرار می گیرند.
این موضوع را در کنار ویژگی اصلی هنر سینما که برقراری ارتباط با مخاطب عام است قرار دهید. همیشه این بحث وجود داشته که سینما به خاطر ماهیتش مجبور به باج دادن به چنین مخاطبی است. پس باید نسبت به سایر هنرها پایین تر قرار گیرد. اما هر هنردوستی می داند که سینما وقتی به انسان و دغدغه هایش می پردازد، مانند هر هنر دیگری در زمره هنرهای عالی قرار می گیرد. پس میتوان امیدوار بود روزی فیلمهای بزرگ دنیای سینما مانند نقاشیهای بزرگان هنر در آزمون قرنها تاب بیاورند و کارگردانانی چون جان فورد، آلفرد هیچکاک، آرسن ولز و دیگران در کنار آنها باشند. بزرگان دنیای نقاشی
اما پرداختن به سینمای وسترن و تهیه فهرستی از آثار این ژانر تحت عنوان پیش رو کمی متناقض به نظر می رسد. دلیل این امر به مرگ تدریجی این ژانر مربوط می شود. زمانی ژانر وسترن یکی از مهم ترین ژانرهای سینما بود. در دهه های 1920، 1930، 1940 و 1950 این ژانر بیش از هر ژانر دیگری محبوبیت داشت، اما با فرا رسیدن دهه 1960 و تغییر زمان و ورود نسل جدیدی از جوانان به سینمای غرب، ابتدا خود را رها کرد. پوست و سپس شروع به کاهش کرد. کم کم این فیلم ها از چرخه تولید هالیوود و دنیا حذف شدند، چون مخاطب نداشتند. امروز هم اگر فیلمی وسترن ساخته می شود صرفاً به این دلیل است که کارگردان دوست دارد اجزای آن را تجربه کند وگرنه آن چرخه عظیم تولید ربطی به وسترن ندارد.
پس چگونه میتوان فهرستی از وسترنهایی تهیه کرد که هنوز ارزش دیدن دارند؟ این موضوع به همان خاصیتی که در ابتدا گفته شد برمی گردد; آثار هنری اصیل سرانجام راه خود را به کتاب، بحث و نظر باز می کنند و به جایگاه واقعی خود می رسند. علاوه بر این، برخی از فیلم های فهرست زیر (البته بهترین آثار او) به عنوان شاهکارهای قطعی سینمای امروز شناخته می شوند. «جویندگان» جان فورد را برخی در کنار «همشهری کین» و «سرگیجه» و «داستان توکیو» یکی از پنج فیلم برتر تاریخ می دانند.
جدال در آفتاب (Duel In The Sun)
جدال در آفتاب
کارگردان: کینگ ویدور
بازیگران: جنیفر جونز، گریگوری پک، جوزف کاتن و لیلین گیش
محصول: 1946، آمریکا
امتیاز سایت IMDb به فیلم: 6.7 از 10
امتیاز فیلم در سایت راتن تومیتوز: 76?